Babarczy Anna

Rebarbarás/almás süti

 

Hozzávalók:

225 g liszt

150 g hideg vaj

1 kiskanál õrölt gyömbér vagy fahéj

100 g barna cukor

700 g rebarbara (lehet alma vagy szilva is)

3 evõkanál narancslé

 

 

A rebarbarát kb 5 centis darabokra vágjuk és betesszük egy nem túl mély sütõálló tálba. Fontos, hogy vastag falu üveg vagy kerámia tál legyen.

Megszórjuk két-három kanál barnacukorral, és meglocsoljuk a narancslével.

A hideg vajat kockákra vágjuk, és egy másik tálban összedolgozzuk a liszttel. Durvára darát zsemlemorzsa állaga legyen a végére.

A vajas liszthez hozzáadjuk a maradék cukrot és a gyömbért vagy fahéjat, jól összekverjük.

Ráöntjük a lisztkeveréket a gyümölcsre, és egy kicsit lenyomkodjuk, hogy mindenhol takarja a gyümölcsöt, és összefüggõ réteget alkosson.

Forró sütöben (190 fok) kb 40 percig sütjük, amíg a teteje meg nem barnul.

1 csomag zselatínt elkészítünk a csomagoláson található instrukciók szerint, de víz helyett 250 ml piros gyümölcslét használunk. Amikor éppen kezd besûrûsödni a gyümölcslé, óvatosan ráöntjük a túrótorta tetejére. Betesszük a hûtõbe néhány órára.

 

 

Bakró-Nagy Marianne

Caponata – elfajzott változatban

 

 

Ez a recept, az intézeti finnugorok egyik kedvence, valamelyest emlékeztet a sziciliai eredetû caponata-ra, de valójában nem az (nincs benne olajbogyó meg ecet, de paradicsom sem). Egyszer nagy sietve, maradék zöldségekbõl raktam össze Velencében férjem nagy megelégedésére. Azóta sokszor és sokat készítem. Elõnye, hogy egyszerû, gyorsan elkészíthetõ, egészséges, nem hízlal, hátránya viszont, hogy nem lehet eleget fõzni belõle. Fogyaszható melegen köretként vagy fõételként, elõételként piritósra halmozva, de hidegen is forró napokon. S ha kicsit hosszabb lével készül, puha fehérkenyérrel jókat lehet tunkolni belõle. Két éhes személy részére kb. a következõ mennyiségekre van szükség (bár soha nem méricskélem):

 

2 db megtermett, keményebb húsú padlizsán meghámozva

2 db jókora szárzeller

2 db zöldpaprika

1-1 db kisebb zöld, sárga és piros kaliforniai paprika

2-3 db száratott paradicsom (de ez el is maradhat)

1 db dundi fokhagyma gerezd

1,5 dl jófajta olivaolaj

friss bazsalikom, kakukkfû, rozmaring, oregano, 1-2 babérlevél (de a szárított provance-i fûszerkeverék is megteszi)

só és bors

 

A zöldségeket kb. egy centiméteres kockákra vágjuk, a fokhagymát összenyomjuk vagy lereszeljük. A felhevített olajba elõször a fokhagyma kerül alig egy-két másodpercre, majd rá a zeller (kevergetés), utána a paprikák (kevergetés), s végül a padlizsán (kevergetés). Ha van szárított paradicsom, az is most kerül bele. Legvégül a só – amitõl rögtön kis levet ereszt -, a bors és a többi fûszer. Közepes lángon elõször fedõ alatt, majd anélkül puhára pároljuk. Ha idõ elõtt elfõne a leve, kis meleg (!) vízzel pótolgathatjuk.

 

 

Bartos Huba

Teareceptek

 

Fekete tea angolosan

– a teáskannába tégy x fõre x+1 angol teáskanál (Kb. 1/6 uncia.) teafüvet minõségi fekete teából (pl. yorkshire-i ürüürülékes tea, Ahmad’s tea, esetleg Twinings Assam vagy Darjeeling – de ilyen teát sosem készítünk pl. Lipton yellow lébõl)

– forrázd le x/3 liter (azaz kb. ¾ x pint) kb. 100 °C-os (azaz mintegy 212 °F-os) félkemény (úgy 10–12 német keménységi fokos) friss forrásvízzel, és hagyd abban állni 3–4 percen át

– végy x db tiszta, füles, lehetõleg széles szájú teáscsészét, és tölts beléjük ujjnyi friss tejet (figyelem: a mérési mûvelethez az ujjat inkább horizontális, mint vertikális állásban szokás tartani!)

– töltsd bele a csészékbe a még mindig forró tealevet, és ízesítsd ízlés szerint cukorral (tartózkodj ugyanakkor a természetellenes édesítõszerek használatától)

 

Zöld tea kínaiasan

– forralj fel kb. 1,4 l (azaz mintegy másfél seng) forrásvizet (bár forralás után a csapvíz is iható Kínában – de jobb a békesség), majd hagyd visszahûlni kb. 87,5 °C-ra

– keress egy már kiürült közepes befõttesüveget, és vess bele szálas zöld teából (legjobb talán a Sárkánykúti, azaz Longjing tea, Hangcsou vidékérõl – mely várost Marco Polo Quinsay néven emlegeti) négy és fél csipetnyit (ami régen Kínában 3 sao-nak felelt volna meg)

– a 87,5 °C-os víz felével forrázd le a befõttesüvegbe tett teafüvet, a vízzel alaposan öblögesd át az edényt, majd a levet öntsd le a fûrõl (óvatosan, lehetõség szerint elkerülve kezed-lábad leforrázását és azt követõ égési sérülését)

– ezután a víz második felével (mely ekkorra már 86,3 °C-osra hûlt) ismét forrázd le a füvet az üvegben, aztán hagyr rajta állni 6–8 petrcig, majd

– óvatosan szürcsölve idd le a teát a jórészt az alján megállt fûrõl

– ha a teaszálak a szádba keverednének, nyugodt lélekkel köpdösd azokat ki az asztal alá (ha a naptár még 2008 elõtti idõt mutat), vagy nyeld le vidám arccal (2008-ban vagy azután).

 

Ginzengtea magyarosan

– kis darab ginzenggyökeret (Panax ginseng) szeletelj fel kb. 9,67 ångström vastagságú szeletekre, valamint fél fej vöröshagymát közepes vastagságú karikákra

– tedd a szeleteket teaforrázóba vagy teatojásba, és helyezd azt egy (lehetõleg magyar népi díszítésû) teáscsészébe

– forralj fel 4 dl jól klórozott csapvizet, közepesen vízköves vízforralóban, és öntsd azt rá a ginzengszeletekkel teli forrázóra, majd fedd le a csészét, és hagyd a ginzeget ázni úgy 10 percig …

– … melynek leteltével távolítsd el a forrázót/teatojást, és a forró ginzenglébe dobd bele a hagymaszeleteket, majd hintsd meg ízlés szerint (de bõségesen) kalocsai csípõs nemes pirospaprikával és õrült borssal

– fogyasztás elõtt ízesítsd csipetnyi szilva- vagy áfonyalekvárral, fogyasztása közben pedig káromkodj ízes-magyarosan.

 

 

 

 

Bánréti Zoltán

Karibi Napnyugta
azaz
Estvéli Uzsonna a Benczúr utcában a la Bánréti

10 dkg Danone Activia zabkásával és aszalt szilvával vagy fahéjas almával,
1 db. Valor dark chocolate, plusz leheletnyi sonka és szalámi hozzácsapva,
1,5 db. száraz kifli,
2 db. Rauch Bravo Orange drink (langyos),
1 db. dagadó, zsíros pénztárosnõ a közértben, minden hájjal megkenve.

Külön-külön fogyasztandók, íróasztalon, pólyás dosszién tálalva.

 

Bárkányi Zsuzsa

Szuper kenyér

1) Nem kell gyúrni.

2) A fel nem használt tésztát el lehet rakni a hûtõbe.

3) És pont olyan finom, mint a legdrágább kenyér egy kulináris boltban.

Hozzávalók:

- 3 csésze meleg víz

- 1, 5 evõkanál szárított élesztõ

-  1,5 evõkanál só

-  6,5 csésze liszt (ez elég sok, a kenyér is sok lesz :)

Elkészítés:

Nem kell dagasztani, ezt a tésztát egyszerûen egy fakanállal egyenletes állagúra kell keverni. Nem túl sokáig. Ragacsos, és elsõ ránézésre nem kelt bizalmat.

2-5 órát kell kelni hagyni (én 3 órát szoktam).

Nagyon lisztes kézzel (mintha a homokozóban lennél), cipókat vagy rudakat gyúrsz,  amiket mindenhol vegyen körbe liszt.

Megint meglisztezed a tetejét, és egy késsel bevagdalod. 

A sütõt 230 fokra elõmelegíted. 

Egy üres tepsit is beteszel a sütõbe alulra, mert mikor berakod a kenyeret, egy fél pohár vizet öntesz bele. 

30-40 perc múlva kész a kenyér.

 

 

 

 

 

Bende-Farkas Ágnes

Savanyú csirkeleves görög módra

(románul: ciorba a la grec; ciorba, ejtsd csorba : savanyított leves)

 

 

Hozzávalók:

-- 1 kg csirkemell és -comb

-- 4 l víz

-- zöldségek: 1 közepes méretû hagyma, 1 petrezselyemgyökér, 2 szelet zeller, 1 pasztinákgyökér, 2 közepes méretû sárgarépa

-- 80 g rizs

-- 1 citrom

-- 3 tojássárgája

-- 1 deci tejföl (megéri jó minõségû, zsíros tejfölt beleadni)

-- só, 2 evõkanálnyi felaprított zöldpetrezselyem

Munkamenet:

-- a megmosott, feldarabolt csirkealkatrészeket lobogó vízben 30 másodpercig forrázzuk, majd áttesszük 3 l hideg vízbe, lassú tûzre;

-- a zöldségeket a szokásos módon elõkészítjük, kivéve a hagymát; a hagymát egészben hagyjuk, csak felül behasogatjuk; az összes zöldséget betesszük a levesbe, továbbra is lassú tûzön fõ és fõ...

-- félig lefedve addig fõzzük a levest, amíg a csirkehús teljesen átfõtt; ekkor kivesszük, ha kell, levesszük a bõrt; a húst csíkokra vágjuk, visszatesszük a levesbe;

-- rizset és ízlés szerint sót adunk hozzá; 15 percig, vagy addig fõzzük, amíg a rizs al dente (meg)fõ.

-- Eloltjuk a tüzet, megkóstoljuk, ha kell, több sót adunk hozzá. TELJESEN lefedve 10 percig pihenni hagyjuk.

-- A tojássárgját kikeverjük a citrom levével, amihez hozzáadjuk a tejfölt és pár evõkanálnyit a levesbõl. Ezt a keveréket a 10 perc pihenõidõ után gondosan belekavarjuk a levesbe.

Jó étvágyat!

 

Bokor Juli

Intelligens krémes: 

Hozzávalók:

8 tojás

30 dkg cukor

15 dkg margarin

10 kanál liszt

6 csomag vaníliás cukor

1 liter tej

 

Elkészítés: 

1. A 8 tojás sárgáját 30 dkg cukorral és 15 dkg lágy margarinnal habosra keverjük.
2. Apránként hozzáadunk 10 kanál lisztet, 6 csomag vaníliás cukrot és 1 liter tejet.
3. Végül belekeverjük a tojások felvert habját.
4. Hideg sütõbe tesszük. 15-20 percig a legmagasabb fokozaton hagyjuk, majd takarékra vesszük, és 1 és negyed óra alatt készre sütjük (a sütõt sülés közben nem szabad kinyitni).

 

Borbély Anna

AVOKÁDÓkrém katinak!

 

aki mindig figyelt az intézetben – többek között – a finomságokra is, valamint, aki sok, hasznos tornaórát tartott nekünk a várban!

 

Köszönettel és szeretettel,

 

 

Hozzávalók (kb.):

2 db érett avokádó

1-2 teáskanál citromlé

1-2 gerezd fokhagyma

1 db közepes paradicsom

színes bors (elmaradhat)

tejföl vagy tejszín a krém lazításához (enélkül is remek!)

 

Elkészítés (kb.):

Az avokádókat félbevágjuk, magjukat evõkanállal kiemeljük, a gyümölcs húsát a héjából kivesszük. Citromlével meglocsoljuk, villával pépesítjük (esetleg tejföllel/tejszínnel szaporítjuk. Ez nem igazán egészséges, bár finom lehet annak, aki szereti!) A tört fokhagymát belekeverjük, kissé sózzuk, õrölt/õrült színes borssal megszórjuk. A paradicsomot cikkekre vágjuk, magházát kiszedjük, apró kockákra vágjuk, és a krém tetejére szórjuk (elmaradhat). Pirítósra kenve magában is nagyon finom, de gazdagíthatjuk paradicsommal és/vagy fetával.

 

Jó étvágyat és minden egyéb jókat kívánok!

 

 

 

 

 

 

Csengery Kinga

Sósperec

 

Hozzávalók:

60 dkg liszt (az ún. süteményliszttel  a legmegbízhatóbb)

30 dkg margarin

kb.  1,5 dl tejföl

2 dkg élesztõ

1 tojás (a kenéshez)

60 dkg (sütemény)liszt + 30 dkg margarinnal elmorzsolva + 1 evõkanálnyi só

2 dkg élesztõ 1 dl tejben megkelesztve ==> ezeket összekutyulni, tejföllel összeállítani a tésztát (hogy mennyi tejföl kell, ne kérdezd, a liszttõl függõen, amennyit fölvesz a tészta úgy, hogy jól gyúrható legyen, de ne ragacsos - vagyis "érzés szerint" - úgy kb.1-1,5 dl) -- kitartóan átgyúrni és langyos helyen alaposan megkeleszteni

perecformálás (kinek-kinek a saját gyakorlata szerint)

a pereceket  kivajazott tepsibe rakosgatjuk + tojással  egyenként megkenjük

elõmelegített sütõben sütjük

a majdnem kész perecet a sütõbõl kivéve  só-liszt-víz mázzal megpötyögtetjük, majd néhány percig még a sütõben szárítjuk

(ebbõl az adagból  a - perecek méretétõl függõen -  2-3 tepsi perec lesz; frissen, aznap fogyasztva  a legfinomabb, de zárható dobozban tárolva másnap is élvezhetõ)

 

Jó étvágyat hozzá!!

(Csengery Kinga)

 

 

Csernyák Hajnalka

Üdítõ szelet

 

6 tojássárgáját, 6 kanál porcukrot, és 1 dl étolajat habosra keverjük.

Majd hozzáadunk 4 evõkanál lisztet, 4 evõkanál kakaót, 1 csomag sütõport, és 6 tojás fehérjét habbá keverve, aztán megsütjük,

és deszkára hûlni hagyjuk.

 

Fél kiló túrót, 2 csomag vaniliáscukorra és 3 kanál porcukorral összekeverjük és tésztára kenjük.

7 dl szénsavas (Fanta) üdítõben elfõzünk 2 csomag vaniliás pudingport 2 kanál porcukorral, így kicsit sûrû péppé kapjuk. Majd kicsit hûlni hagyjuk,

aztán rákenjük a túróra.

 

Jó étvágyat!

 

Egedi Barbara

Túrós pogácsa

 

25 dkg túró

25 dkg liszt

25 dkg margarin

sok só

 

Összegyúrni, kinyújtani, kiszaggatni (kicsikre)

Tojással megkenni, sajt a tetejére és mehet a sütõbe!

 

A világ legegyszerûbb pogácsareceptje, gyorsan elkészül, mégis mindig ez fogy elsõként a vendégségben! :)

 

 

 

Fiers Márta

Rebarbarás szelet,

amit sütöttem már sárga- és õszibarackkal is, szilvával is fogok

 

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg olvasztott margarin/vaj

25 dkg cukor

1 cs. vaníliás cukor

4 tojás

25 dkg liszt

1 cs. sütõpor

A krémhez:

2 cs. vanília ízû pudingpor

8 dkg cukor

7 dl tej

45 dkg tejföl

 

Elkészítés:

A rebarbaraszárakat megmossuk, és kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. Ne húzzuk le a külsõ rétegét, hogy a darabok ne essenek szét sütés közben.

A sütõt 180°-ra elõmelegítjük.

Összeállítjuk a tésztát. Az olvasztott margarinhoz hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, egyenként a tojásokat, és végül a liszt és a sütõpor keverékét. Sûrû masszát kapunk.

A sûrû tésztát sütõpapírral kibélelt gáztepsibe simítjuk, majd sûrûn rátesszük a rebarbaradarabokat. A tésztát az elõmelegített sütõben 30 percig elõsütjük.

Amíg sül a tészta, elkészítjük a krémet. A pudingot a cukorral és 7 dl tejjel megfõzzük, majd a még meleg krémbe belekeverjük a tejfölt. A krémet az elõsütött tésztára simítjuk, és további 15 percig sütjük.

Drága Kati!

A sütijeid, pogácsáid ugyanúgy belénk épültek, mint a tornával erõsített izmaink. A mosolyaid ugyanúgy lazítottak, mint a masszírozásaid. Hiányozni fogsz.

Puszi

 

 

 

Gárdai Kinga

Kutyakeksz, hogy Macinak is legyen valami jó

 

40-50 dkg lisz vagy kukoricadara

2 tojás

1 nagy sárgarépa

40 dkg töpörtyû vagy töpörtyûkrém vagy bármi, amit szeret (máj, sajt, sülthús maradéka)

 

Elkészítés:

A sárgarépát reszeld le, és mindent gyúrj össze. Jó lformázható tésztát kapsz (ha mégsem, akkor lehet lazítani még tojással, vagy tejföllel). Nyújtsd ki, és lehet is szaggatni csinos csontformákat, vagy amit szeretnél (tapasztalataim szerint a kutyáknak mindegy, hogy milyen a formája, szóval lehet egyszerûen csak kockázni is). Ne túl forró sütõben süsd, ha jól kiszárad, akkor hosszan el is áll.

Vaúúú

 

Gerstner Károly

Dán karfiolleves

 

Három közepes nagyságú krumplit meghámozunk, 3-5 mm-es szeletekre vágjuk. Egy közepes fej karfiolt rózsáira bontunk. Kb. másfél liter vízbe teszünk két leveskockát (zöldség- vagy marhahúsleves), beletesszük a felszeletelt krumplit, a karfiolrózsákat, és puhára fõzzük. Amikor már majdnem megpuhult a belevaló, a levesbe szeletelünk két-három virslit, a levest bõven megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, szükség szerint még sózzuk. A hozzávalók mennyisége ízlés szerint változtatható.

 

(Valójában nem tudom, miért éppen dán karfiolleves: a virsli miatt lehetne éppen német is, a karfiol miatt meg akár összeurópai is - akárhogy legyen is: ízletes, friss levest kapunk. És ahogy gyakran lenni szokott: újramelegítve talán még zamatosabb.)

 

Gósy Mária

Zalai tepsis krumpli

 

Már nem emlékszem, honnan tudom ezt a receptet, de nálunk nagyon kedvelt. Érdemes kipróbálni!

 

Hozzávalók: krumpli, vöröshagyma, reszelt sajt (Trappistát ajánlom), tejföl, kicsi liszt, pirospaprika, só, étolaj

 

Elkészítés: Tepsibe tegyél kevés étolajat. Karikára vágott vöröshagymával borítsd be (egymás mellé kell elhelyezni õket a tepsiben); picit megsózzuk. Lisztet pirospaprikával egy tálban összekeverünk. Nagyságtól függõen 4-6 krumplit meghámozunk, felszeletelünk kb. 3 mm-esekre, majd a paprikás lisztben jól megforgatjuk. Ezután a krumpliszeleteket rátesszük a hagymarétegre, majd gyengén megsózzuk. Rászórjuk a reszelt sajtot, majd ha befedtük a sajttal, a reszelt sajtra tejfölt teszünk. Sütõben szép pirosra sütjük, amíg a krumpli puha nem lesz; a krumpli vastagságától függõen 30-40 percig. Egyszerû és nagyon ízletes étel!!!

 

Jó étvágyat! Gósy Mária

 

 

Gugán Kati

Fahéjas csiga

 


 
Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt

fél csomag élesztõ

12,5 dkg puha vaj

3 db tojás

5 dkg cukor

1 tk. õrölt kardamom

½ tk. só

2 dl langyos tej

 

A töltelékhez:

 

5 dkg puha vaj

4 ek. porcukor

2 tk. fahéj
 


 

 

Az élesztõt fel kell futtatni a cukros, langyos tejben.

A liszthez hozzá kell adni a vajat, a tojást, a cukrot, a kardamomot és a sót, és simára kell ezeket keverni.

Folyamatosan hozzá kell adni az élesztõs tejet, és a tésztát utána addig dagasztani kézzel vagy géppel, míg formázható nem lesz (én géppel szeretem csinálni, mert elég ragacsos a tészta; ha nagyon ragacsos, akkor mehet bele még valamennyi liszt, de ha túl sok kerül bele, akkor meg kemény lesz a tészta végül).

A kész tésztát meg kell keleszteni. Ha megkelt, még egyszer át kell gyúrni, aztán úgy 1 cm vastagra kell kinyújtani (érdemes alaposan meglisztezni a deszkát, hogy ne ragadjon hozzá a tészta).

Ezt kell aztán megkenni a töltelékkel, ami a három összetevõ keveréke; én több tölteléket szoktam hozzá csinálni, hogy népszerûbb legyek a családban.

A tésztát óvatosan fel kell tekerni, aztán 2 cm-es szeleteket kell vágni a rúdból, amik már mehetnek is a sütõpapírral kibélelt tepsire. Úgy 20 db pici csiga szokott kijönni ebbõl a  mennyiségbõl.

180 fokon szépen megsülnek, érdemes egy vízzel teli lábast tenni a sütõbe, akkor még puhábbak lesznek.

Ha Finnországban járok, mindig eszem ilyet (a finn neve korvapuusti, azaz kb. ’fülön vágás’, azaz magyarosabban ’nyakleves’), és nagyon örültem, amikor egy mesesorozathoz tartozó szakácskönyvben megtaláltam ezt a receptet. A forrás tehát: Mit fõz ki Pettson és Findusz? (l. a képet is), az eredeti leíráson egy picit módosítottam. Nálunk nagyon népszerû!

 

 

Hegedûs Vera

Csokis-narancsos muffin

Sütireceptbõl sose elég… J

 

Hozzávalók

120 g liszt

140 g (finom) cukor

1 tk sütõpor

40 g vaj

50 g felolvasztott étcsoki

1 tojás

125 ml tej

+ 1 narancs leve

+ 3 ek cukor

 

A lisztet, cukrot és sütõport elkeverjük, majd hozzáadjuk a vajat is.

Külön összekeverjük a felolvasztott csokit, a tojást és a tejet.

A csokis keveréket a liszteshez öntjük. Elkeverjük, amíg összeáll.

Muffinformába öntjük. 15-20 (tapasztalatom szerint inkább 20) percig sütjük, amíg átsül és megpirul picit a teteje.

Elkeverjük a cukrot a narancslével, hogy felolvadjon a cukor (porcukor a legjobb…).

Miután kivettük a sütõbõl a muffint, kicsit hûtjük, majd a cukros narancslevelet a tetejére kanalazzuk, hogy beszívja.

Kész J

 

12 muffin lesz belõl., Szerintem dupla adagból tepsis süti vagy torta is süthetõ, csak annak nem tudom a sütési idejét. Finom, puha, kicsit ragacsos a narancsos sziruptól.

(A tetejét lehet dekorálni is…)

 

 

 

 

 

Hoffmann Ildikó

Erdei gyümölcsös belga csokitorta recept

 

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

25 dkg étcsokoládé

6 db tojás

13 dkg margarin

10 dkg cukor

5 dkg finomliszt

fahéj ízlés szerint

szerecsendió ízlés szerint

1 csipet só

A tetejére

25 dkg mascarpone

1 citromból nyert reszelt citromhéj

1 fél citromból nyert citromlé

1 teáskanál porcukor (ízlés szerint)

20 dkg áfonya

15 dkg málna

15 dkg szeder

elkészítés

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval.

A csokoládét és a margarint hõálló edénybe tesszük és gõz fölött folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk, de óvatosan, hogy ne forrósodjon túl, csak éppen hogy elolvadjon.

Ezt követõen a tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáöntjük a lisztet, a fûszereket, a csokikrémet, végül finom mozdulatokkal beleforgatjuk a habot is.

Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk, lisztezünk, majd beleöntjük a masszát. 180 fokon elõmelegített sütõben 25 perc alatt készre sütjük. Még melegen kivesszük a formából és fejjel lefelé fordítva rácson hagyjuk pihenni egy rövidebb ideig, mivel még kicsit folyékony a belseje egy idõ után óvatosan vissza kell fordítani, és így hagyni míg teljesen lehûl. 

Közben a mascarponét a citromhéjjal, a fél citrom levével, valamint ízlés szerinti porcukorral összekeverjük, majd a kihûlt sütire kenjük. A tetejét a megmosott gyümölcsökkel vegyesen megszórjuk. 

 

Horváth Csilla

Tejfölös cseresznyés pite

 

Hozzávalók:

30 dkg liszt

3 tojás

3 dl tejföl

1 citrom reszelt héja és leve

25 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag sütõpor

csipet só

kb. 80 dkg cseresznye

2 evõkanál porcukor

õrölt fahéj

õrölt szegfûszeg

 

Elkészítés:


A tésztához a tojásokat kikeverem a porcukorral, hozzáadom a tejfölt, citromhéjat és –levet, a vaníliás cukrot, sót, majd beleszitálom a sütõporral elkevert lisztet.

Sütõpapírral bélelt vagy kivajazott közepes tepsibe simítom a tésztamasszát, tetejét kirakom a kimagozott cseresznyével, meghintem porcukorral, fahéjjal, szegfûszeggel. Elõmelegített 180 fokos sütõben kb. 25 perc alatt megsütöm, a tepsiben hagyom kihûlni, és porcukorral meghintve tálalom.

 

Meggyel, tetszõleges egyéb idénygyümölccsel készítve is nagyon finom.

 

 

 

Horváth László

Házibarát

 

 

Hozzávalók:

 

12,5 deka vaj

10 dkg cukor

12,5 dkg liszt

7,5 dkg dió vagy mogyoró

1 kanál rum

 

Mindezt összegyúrjuk, kiszaggatjuk kis gömbölyû formákra.

Lassú tûznél megsütjük.

Sütés után tetszés szerinti lekvárral kettõt összeragasztunk.

Csokoládés mázzal bevonjuk, a közepére mogyorót vagy mandulát teszünk.

 

 

Ittzés Nóra

Diótorta

 

Hozzávalók

A tésztához

6 db tojás

6 evõkanál cukor

1 csomag vaníliás cukor

6 púpozott evõkanál darált dió

5 lapos evõkanál zsemlemorzsa

1 csomag sütõpor (ajánlott)

A krémhez

12 dkg vaj (vagy margarin)

6 evõkanál porcukor

25 dkg darált dió

2 teáskanál zsemlemorzsa

kb. fél deci tej

1 evõkanál rum

vanília (aroma is lehet)

A díszítéshez

fél diószemek vagy mazsola

 

Elkészítés

A tojássárgákat kikeverjük a cukrokkal, a fehérjéket pedig külön felverjük a sütõporral.

A cukros részhez adjuk a száraz hozzávalókat, majd a habot is beleforgatjuk.

A tésztát elõször nagy, majd kis lángon sütjük (mint egy szimpla piskótát). Lehet készíteni kerek tortaformában vagy õzgerincben is.

A krémhez a darált diót egy kevéske prézlivel megfuttatjuk pici tejben, a vajat kikeverjük a porcukorral.

Mikor a dió kihûlt, hozzákeverjük a cukros vajat, és rummal, vaníliával ízesítjük.

A kihûlt tésztát 3 vagy 4 részre szeljük, megtöltjük, és beborítjuk a diós krémmel, végül dióval és/vagy mazsolával dekoráljuk.

A tésztában a dió helyett használhatunk 10 dkg darált törökmogyorót.

 

 

Kas Bence

Farinata Jancsó Katinak

 

Kedves Kati!

 

Nem tudom, ettél-e már ilyesmit, de nekem nagyon bejött, ezért ajánlom. Én mostanában fedeztem fel az ilyesmiket, de tudom, te már sokkal régebb óta utazol egészséges életmódban. Szóval, ez tulajdonképpen csicseriborsólisztbõl készült lepény, állítólag ligúr specialitás. Tök egyszerû megcsinálni, az elsõ és utolsó kihívás pont a fõ hozzávaló beszerzése idehaza. A többi nagyon lazán veendõ, többször is csináltam, mindig másképp, és mindig jó lett.

 

Hozzávalók:

kb. 250 g csicseriborsóliszt

só, bors

kb. 0,5 liter víz

kb. 1 dl olívaolaj, de lehet több is

 

Elkészítés:

A csicseriborsólisztet vízzel összekeverjük, majd hozzáadjuk a sót, borsot és olívaolajat. Állni hagyjuk két-három órán át. Tökre híg lesz, nem hiszed el, hogy ebbõl lepény lesz, de mégis, majd meglátod. A tepsit, amiben sütjük, kikenjük további olívaolajjal. Én kb. 30 cm átmérõjû kerek tepsiben szoktam sütni, így a végén fél centi – 1 centi magas lesz. A tepsibe öntjük a masszát, és kb. 200 fokra elõmelegített sütõben kb. 40 percig sütjük.


Ez az alap. De emellett tetszés szerint bármi, ami feldobja, még belekeverhetõ, például õrölt lenmag, bazsalikomos pesto, olivabogyódarabok, szalonnadarabok, tökmag, reszelt sajt, más fûszerek satöbbi. Egyszer úgy is próbáltam, hogy a csicseriliszt helyett nagyrészt sárgaborsóliszt volt benne, és úgy sem volt rossz. Frissen, melegen a legjobb, pl. salátával vagy paradicsommal, de sosem kellett kidobni a maradékot sem. 

 

Jó étvágyat!

 

 

Kálmán László

Spenótrolád

 

Nagymamám receptje.  Az a baj, hogy még sosem sikerült igazán jól elkészítenem a tésztáját.

A tésztához elvileg 10 dkg vaj, 10 dkg liszt és kb. 1/2 liter tejszín kell, egy csipet sóval, jól ki kell keverni, és meg kell fõzni (ez egyfajta besamel).  Utána ki kell hûteni, és 4 tojás sárgájával és 1/4 kg spenótból készült péppel megint kikeverni.  A végén a 4 tojás fehérjébõl vert habot hozzákeverjük.

Most jön a legnehezebb része.  A tésztát egy picit át kell sütni, de csak annyira, hogy fel lehessen tekerni.  Hagymával, fokhagymával, sóval, borssal dinsztelt darálthússal kell megkenni, és roláddá csavarni, aztán sajtot kell reszelni a tetejére.  Már ha eddig sikerült eljutni.

 

 

 

Komlósy András

Kávé No̱ 208

 

A kávék királya, a királyok kávéja.

 

Kimeríthetetlen változatosságú ízvilága, színbeli és hõmérsékleti értékeinek izgalmas kiszámíthatatlansága, az állott víz áttetszõen opálos árnyalataitól a tus átláthatatlan feketéjéig terjedõ töménységi fokozatainak váratlan váltakozásai ez isteni nedû fogyasztásának minden egyes alkalmát egyedülálló élménnyé teszik.

 

Elkészítése nem akármilyen konyhamûvészeti jártasságot igényel – és mindenekelõtt alapos körültekintést. Mielõtt bármi mást tennénk, körül kell ugyanis tekintenünk, hogy hány kávéfogyasztóra számíthatunk. Ennek függvényében döntünk afelõl, hogy egyáltalán nekiállunk-e a kényes mûveletnek, elvégezzük-e a szükséges számításokat a kávé és a víz optimális mennyiségének a megsaccolására, vagy hagyjuk az egészet a fenébe, és inkább kérünk neszkávét Kingától, netán lemegyünk a földszinti automaták levéért, vagy mindössze csak nyelünk egyet. Ám ha nekiállunk, a következõk szerint kell eljárnunk:

 

Hozzávalók:

 víz        (mennyisége az említettek figyelembe vételével változó)

 õrölt kávé (dettó)

 kávéfõzõ   (mûködõ elektromos hálózatra csatolva)

 csõrös-füles kávébegyûjtõ edényke

 

Az utóbbiak elõkerítése idõnként komoly felfedezõ utakat igényel, mivel mozgó objektumokról van szó – hol az egyik, hol a másik szobában, hol a folyosói konyhafertályon, hol pedig minden jel szerint házon kívül vannak.

 

Hozzá nem valók (legalábbis szerintem): cukor, tej, kakaópor, csokipor, fahéj, kurkuma, koriander, bazsalikom, só stb.

 

Ez után már nincs nehéz dolgunk:

1. A fõzõ megfelelõ szektoraiba bejuttatjuk a számított mennyiségû víz- és kávéadagokat. [Az ellenkezõ szektorok feltöltésével operáló újító próbálkozásaink általában nem arattak sikeres termékeket.]

2. Bekapcsoljuk a fõzõt.

 

Ja, és el ne felejtsük (mint mi számtalanszor):

3. Helyezzük el a kávéfelfogó edénykét úgy, hogy mértani középpontja a kávékicsorgási pont alá essék.

 

Ha mindezeket betartjuk, akkor az éktelen sistergési szakaszt követõen kisebb-nagyobb ivóedényekbe porciózhatjuk az edényke tartalmát, és feszült érdeklõdéssel figyeljük kollégáink arckifejezésének módosulásait, miközben az isteni nedût szürcsölik.

Mi magunk meg bolondok lennénk egy kortyot is elinni elõlük, inkább felmegyünk egy emeletet és az igazgatóságon kérünk egy igazán finom kávét Jancsó Katitól, aki tartózkodó, de készségesen kedves mosollyal, alátétre helyezett kecses porcellán csészécskében nyújt egy gõzölgõ adagot.

 

 

Kovács Gabi

Mamika- féle krémes Katinak

 

Fatal error, Néhai bárány és Babel koncertrõl hazatérve pont még elcsíptem az utolsó utáni pillanatot…

Az együtt töltött évek alatt édesanyám helyett édes kollégám és már-már az anyukám is lettél , ezért mindenképpen édeset szerettem volna + mivel Tõled tanultam a kedvenc ételeimet, amit meg nem, azt már úgyis ismered, így a generációkon át anyáról anyára öröklõdõ titkos családi édességes receptünket osztom meg Veled, hátha Neked lesz rá idõd el is készíteni (nekem eddig kétszer sikerült nekifutnom, azt is csak a ritka kivételes alkalmaknak köszönhetõen..)…  Egy baj azért van vele: hamar elfogy és sajnos jellemzõje még, hogy jó munkához idõ és türelem is kell..

Tehát a hozzávalók:

Tésztához:

40 dkg liszt

10 dkg cukor

10 dkg margarin

1 tojás

1 csomag szalikáli (tejben feloldva)

+ annyi tej, hogy könnyen nyújtható tészta legyen (nekem kb 3 dl szokott kelleni, márha egyáltalán a két alkalmat lehet szokásnak nevezni..)

Krémhez:

4 tojás sárga

20 dkg cukor

8 kanál liszt

1 liter vaníliás tej

4 tojás felvert habja

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a Rád jellemzõ ügyességgel összekeverjük, könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. A szokás szerint tökéletesen mûködõ szem-mértékedet felhasználva 4 egyenlõ részre osztjuk és kb 0,5 mm vastagságú lapokat nyújtunk. Némi bûvészkedéssel a konyhában a lapokat tesszük, vesszük, és egyenként kisütjük. Ha ez megvan, akkor kicsit megpihenhetünk, mert a neheze már megvan!

Jöhet a krém..

A tojás sárgákat a cukorral és liszttel 1 liter vaníliás tejben sûrûre fõzzük. A felvert tojáshabot hozzákeverjük a még forró, de már kész krémhez. Megkenjük a lapokat és várunk, várunk egészen másnapig.. Akkor végre neki lehet esni a Mamika féle krémesnek! Jó étvágyat hozzá !

Maradj mindig ilyen megbízható, csendes és segítõkész, igazszívû EMBER, egyre nagyobb hiánycikk..

Köszönöm a sok törõdést, kulináris élvezetet és a szeretetet, Nélküled tuti éhen-halok J !

És akkor most jöhet a következõ felvonás : ’ Take a Walk on the Wild Side’ és élvezd ki, ahogy csak tudod J !

 

 

 

Kovács Réka

 

Cukkini lepény, joghurtos mártogatóval

 

 

Hozzávalók:

 

½ kg cukkini

1 ek só

1 cs. snidling

2 cikk fokhagyma

4 ek parmezán, reszelve

4 ek liszt

2 tojás

½ tk. sütõpor

bors

olíva olaj

A cukkinit reszeld le, forgasd össze a sóval és hagyd állni 10 percre. Facsarj ki annyi lét a cukkinibõl, amennyit csak tudsz. A kifacsart cukkinihez keverd hozzá a finomra vágott snidlinget, a zúzott fokhagymát a parmezánt és a tojást. Borsozd ízlés szerint. Mehet a masszába a liszt és a sütõpor is, dolgozd össze. Kevés olajjal forrósíts fel egy serpenyõt, a cukkinis masszából evõkanállal tegyél rá egy-egy adagot. A kanállal igazíthatod a formáját. Ha egyik oldala megsült, óvatosan fordítsd át. A kész lepénykéket papírszalvétára szedd ki, joghurtos mártogatóval kínáld! 1 pohár joghurban keverj el 1 ek. snidlinket, 1 cikk zúzott fokhagymát, 1/2 reszelt (besózott és kinyomkodott) kígyóuborkát. Add hozzá egy fél citrom levét, jól borsozd meg!

 

 

Kristóf Ibolya

Köszmétés-csirke.

 

Vegyünk két csirkét szépen megtisztítva; tegyük 2 liter sós-vízbe; egy darabka koczkára vágott
fehér szalonnával, mert az igen jó izt ad neki; tegyünk bele apró zöldpetrezselymet is,- és ha a
csirke már megfõtt,  egy liter éretlen köszmétét (tisztítva), öntsünk a forró csirkésiébe.
Készítsünk hozzá 2 deczi jó tejfelbõl és 1 fakanálnyi lisztbõl mély tálban habarást. A tejfelt a
liszttel el kell keverni, nehogy csomós legyen. A forró köszmétés csirkét öntsük lassan a tálban
lévõ habarásra, folytonosan kavarva; tegyünk bele egy kevés czukrot is, fõzzük fel 5 perczig —
aztán tálalásig vegyük el a tüztõl.

Forrás:
Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyv. 2., bõv. kiad. Bp., 1892. p. 103-104. - azaz egy nagyszótári
forrás

 

 

Liszi Katalin

Kókuszos sütemény

 

barna része:

összekeverni

fél kg darált kekszet

30 dkg porcukrot

2 púpozott evõkanál kakaóport

1 rumaromát

2 dl tejet (ha száraz, lehet hozzáadni még)

 

fehér része:

 

kikeverni

1 Rámát

30 dkg porcukorral

utána hozzáadni  2 x 100 g kókuszreszeléket (2 kis zacskó)

 

összedolgozni a 2 masszát úgy, hogy maradjon benne fehér rész márványosan

golyókat vagy rudakat formálni és beleforgatni kókuszreszelékbe

hûtõben lehûteni betakarva nejlon zacskóval

 

 

 

 

 

Lipp Vera

A tökéletes briós fõnévi igenevekben elbeszélve

 

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

csipet só

1 egész tojás

1 tojás sárgája

3 ek. olaj

2,3 dl tej

7 dkg cukor

2,5 dkg élesztõ

Töltelék:

kb. 10 dkg puha vaj

fahéjas porcukor, ill. darált dió

A hozzávalókból lágyabb, jól nyújtható hólyagos tésztát dagasztani, majd a duplájára keleszteni. Lisztezett felületre borítva 10-12 egyforma gombócra osztani. Kb. 15-20 percre le kell takarni, hogy ismét visszanyerjék a rugalmasságukat és nyújthatóvá váljanak. Ezután minden darabot egyesével oválisra kell nyújtani, megkenni puha vajjal, megszórni cukros fahéjjal és a dióval. Feltekerni, és hagyni õket pihenni, míg az összes elkészül. A pihentetés után egy kicsit megint lehet húzni a feltekert tésztán, hogy hosszabb legyen. Csiga alakban feltekerni úgy, hogy a hajtás most szándékosan felülre kerüljön. A végét ellapítani, és a csiga alá hajtani, (így nem bomlik szét).
Sütõpapírral bélelt tepsin 30-40 percig hagyni pihenni, majd 180 fokos sütõben 15-20 percig sütni, míg szép színe nem lesz.

 

Makrai Márton

Sajtleves

30-40 dkg sárgaborsót, 5-6 gerezd fokhagymát, késhegynyi õrölt szerecsendiót és egy zöldségleves kockát kuktában összefõzünk. Legalább kétszer olyan magasan álljon a víz, mint a borsó. Kb. 10 perc. Beleöntünk egy poharas tejfölt és elturmixoljuk. Lehet elõbb turmixolni, és tejszínt tenni bele. Közben valami jó
kis sajtot – mondjuk füstöltet - felkockázunk és a forró levesbe tesszük. A sajttal már nem szabad forralni.

 

Ökrös Ferenc

Kedvenc téli lakomám: bécsi fiákerpecsenye

12 db Egész krumplit megmosok alaposan majd fóliába teszem és a sütõbe. Kb 200 fokon 1 órát sütöm. Közben kb 1 kg hagymát es 1\2 kg jó minõségû húsos szalonnát (bacon) csíkokra vágok és kis olajban kb 40 percig serpenyõben alacsony hõfokon összesütöm. Sózom és borsozom. Sûrûn keverem. Közben egy poharas tejfölbe ízlés szerint zöldfûszert vagy snidlinget aprítok és összekeverem.


Tálalás:
A krumplit elfelezem és fellazítom a belsejét, ráteszem a pecsenyét és megöntom tejföllel.

Kb 4 fõ részére (vagy csak nekem)

 

 

Pais Judit

Vajaspogácsa

 

Hozzávalók:

40 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 egész tojás, 2 sárgája, 1 teáskanál só, 1,5 dl tejföl.

fél csomag élesztõ, 1,5 dl tejben felfuttatva 1 ek. cukorral.

Összegyúrom, fél órát kelesztem, nyújtom, hajtogatom.

A tetejét bevagdosom, tojásfehérjével megkenem, sajtot reszelek rá.

Forró sütõben kb. 25 perc alatt kész.

 

 

Perényi Dóra

Ernõ  pogácsája

 

(Egy nyugalmas napon elkészíthetõ)

Elkészítési idõ:  01:30

 

25 dkg liszt 10 dkg fõtt tarka bab, 10 dkg zsír, 1,5 dkg élesztõ, ½ dl tejföl, 1 tojás, ½ dl tej, 1 teáskanál só,  1 mokkáskanál törött fekete-bors, ½ dl tej a pogácsa kenéséhez

A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a szétmorzsolt élesztõt és meleg helyen felfuttatjuk. A gyúrótáblán a zsírral elmorzsoljuk a lisztet, a közepébe mélyedést vájunk, beleöntjük a megkelt élesztõt, a tejfölt, a tojást, a sót, a borsot és a szitán átnyomott fõtt babot.  Jól összedolgozzuk és sima tésztává gyúrjuk. Meleg helyen, liszttel meghintve, tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán félujjnyira nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd ismét kelesztjük. Tetejét tejjel megkenjük, alufóliával bélelt sütõlemezre tesszük egymás mellé, nem túl szorosan.  Elõmelegített forró sütõben közepes lángon megsütjük.

 

Mottó: Az aranynál is többet ér a só

 

 

Polgárdi Krisztina

Sütõtökös tepsiskrumpli – köménnyel és rozmaringgal

 

Ez nem saját alkotás, hanem Antal Vali receptje, viszont nagyon finom! Forrás:

http://antalvali.com/boszorkanykonyha/sutotokos-tepsis-krumpli-komennyel-es-rozmaringgal.html

 

Hozzávalók:

 

5-6 szem közepes krumpli

1 kisebb cékla

fél sütõtök, vagy egy egész kisebb

1 nagyobb vöröshagyma, vagy kettõ kicsi

5 gerezd fokhagyma

olívaolaj (húsevõknek szalonna)

Himalája fûszersó

frissen õrölt (vegyes)bors

õrölt kömény

rozmaring

kurkuma (elhagyható)

 

Elkészítése:

 

A  még hideg sütõbe rakjuk a megmosott krumplikat és a céklát, majd bekapcsoljuk, és 180 fokra állítva kb. 20-25 percig sütjük. Nagyon ügyeljünk arra, hogy nehogy készre süssük a krumplit, lessük folyamatosan. Akkor jó, ha félkemény, amire még pont azt mondanánk, hogy sületlen. Ha elérik a krumplik ezt a félig sült állapotot, akkor kivesszük õket a sütõbõl, és félretesszük hûlni.

Amíg a krumplik teszik a dolgukat a melegben, addig hámozzuk meg a sütõtököt (nem lesz könnyû!), kaparjuk ki a magos részét, és vágjuk kb. 2x2 centis kockákra.

A hagymát is hasonló méretûre kockázzuk, és összekeverjük a sütõtökkel.

Az idõközben sületlenre sült krumplikat és a céklát is meghámozzuk, és a sütõtökkel azonos méretû kockákra vágjuk. Összevegyítjük a hagymás sütõtökkel, és belehalmozzuk egy tepsibe.

Jól megszórjuk az apróra vágott fokhagymával, a fûszerekkel, és egy kevés olajat locsolunk rá. Alaposan összeforgatjuk az egészet, hogy a fûszerek és az olaj jól átjárja a sütnivalókat. (Húsevõk borítsák be szalonnaszeletekkel a tetejét.)

És már dughatjuk is a sütõbe cirka 20-25 percre. Pont addig kell csak sütni, amíg a tök éppen hogy csak megpuhul. Vigyázzunk, mert pillanatok alatt képes krémesre szétesni, ami nem azt jelenti, hogy úgy nem finom, csak kevésbé esztétikus a kinézete, mint ha egyben marad, és sárga-narancssárga kockák mosolyognak ránk a tányérról.

 

Egytálételként és köretként is tálalhatjuk.

 

Raátz Judit

Diós-szilvás pite

Hozzávalók:

A pitetésztához:

23 dkg liszt

1-2 evõkanál porcukor

csipet só

11 dkg vaj

1 tojás

1 evõkanál víz

A töltelékhez:

10 dkg vaj

15 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor

11 dkg darált dió

2,5 dkg liszt

1 egész tojás + 1 sárgája

reszelt narancshéj

fahéj

szilva

 

A szilvalekváros mázhoz:

2-3 evõkanál szilvalekvár

pici rum

2-3 evõkanál víz

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, majd robotgéppel elkezdjük keverni. Amint kezd összeállni, kézzel még egy kicsit összegyúrjuk, majd egy piteformába kézzel belelapogatjuk (lehet kinyújtani is, és úgy belehelyezni). Hûtõbe tesszük pihenni 30 percre.

Amikor kivesszük, nehezékkel töltött sütõpapírt helyezünk rá, és elõmelegített sütõben, közepes lángon 15 percig elõsütjük. A sütõbõl kivéve a nehezéket eltávolítjuk, és hagyjuk kicsit hûlni. Közben elkészítjük a tölteléket. A töltelékhez a vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral elkezdjük kikeverni. Hozzákeverjük az egész tojást és 1 tojás sárgáját, majd a darált diót és végül a lisztet is. Addig keverjük, hogy sima állagú legyen a töltelék. A tölteléket az elõsütött tésztára öntjük, a tetejét kirakjuk félbevágott szilvával úgy, hogy a szilva húsos fele legyen felfelé. Elõmelegített sütõben, közepes lángon kb. 20–25 perc alatt készre sütjük (légkeveréses sütõben 150 fokon kb. 20 perc). A mázhoz a szilvalekvárt, a vizet és az ízlés szerinti mennyiségû rumot állandó keverés mellett pár percig fõzzük. Ezzel a forró mázzal lekenjük a sütõbõl kivett tészta tetejét. A piteformában hagyjuk hûlni, majd tálaláskor megszórjuk a tetejét porcukorral.

 

 

 

Recski Gábor

Norvég almatorta

 

hozzávalók / 4 adag

A tortához

 

125 g cukor

125 g vaj

125 g finomliszt

10 g vaníliás cukor

2 db tojás

1 teáskanál sütõpor

1 citromból nyert citromhéj (reszelve)

2 közepes db alma

 

A tetejére szóráshoz

 

12 g cukor

2 g fahéj (õrölt)

 

elkészítés

 

A vajat a kristálycukorral, a citromhéjjal, és a vaníliás cukorral habosítsuk fel. Az almákat hámozzuk meg, vegyük ki a magházat, majd cikkezzük fel.

A felhabosodott vajhoz egyenként, további folyamatos habosítás mellett csurgassuk hozzá a tojásokat.

Keverjük össze a lisztet a sütõporral, és ha a vajhoz hozzáadtuk a tojásokat, forgassuk bele a sütõporos lisztet is a keverékbe. Az így kapott masszát szedjük a kipapírozott sütõformába, és egyenletesen oszlassuk el.

Köralakban, minél sûrûbben, az élükkel lefelé nyomkodjuk a masszába az almákat, végül hintsük meg az egészet fahéjas cukorral.

Elõmelegített sütõben süssük, tûpróbával ellenõrizzük, hogy átsült-e.

 

sütési hõfok: 180°C

sütési mód: alul-felül sütés

sütési idõ: 45 perc

 

Sass Bálint:

"Dávid Juci-féle" sajttorta

Egyszerû, nem lehet elrontani.
Összeállítási idõ (nekem) 45 perc.

  - 15 dkg kekszdara
  - 10 dkg olvasztott vaj

Ezeket összekeverni, egy morzsás dolog lesz belõle, amit egy
lehetõleg kerek, csatos kivajazott, sütõpapírral kibélelt tepsibe
belenyomkodni és 160 fokon kb. 10 percig a sütõbe rakni.

(Én tortaformába szoktam, és azt sose értettem, hogy most akkor
kivajazott vagy sütõpapírral kibélelt? És ha mindkettõ, akkor milyen
sorrendben? Szóval én simán sütõpapírt teszek az aljára,
szépen belefogatom a tortaformába, rá egyenletesen a morzsát, és kész.)

Ez az idõ elég is, hogy a krémet összekeverjük
(igaziból egyáltalán nem elég, de nem baj,
10 perc után a "tésztát" mindenképp kivesszük):

  - 80 dkg krémsajt (Mascarpone) / vajkrém
    (így még sose mertem csinálni, mert drága;
     az olcsított verziókba túrót teszek:
     50 dkg Mascarpone + 25 dkg túró, vagy akár
     25 dkg Mascarpone + 50 dkg túró, így is tök finom)
  - 20 dkg tejföl
  - 15 dkg porcukor
  - 1 csomag igazi (!) vaníliás cukor
  - 4 dkg étkezési keményítõ
  - 4 tojás

Ezt a krémet ráönteni a kekszdarára
és vissza a (160 fokos) sütõbe kb. 45-50 percre.
(Lehet akár 65 perc is, a lényeg, hogy szép piros legyen.)
Kihülhet a sütõben.
Az az igazi, hogy ha egy pár órára/egy éjszakára bekerül a hûtõbe.

Mellé esetleg lehet adni: joghurt + lekvár keveréket.

Nyami.

 

 

Sipos Mária

Piros-sárga-barna spagetti

 

Hozzávalók:

- 1 nagy vagy 2 kicsi csirkemellfilé

- 2-3 sárgarépa (kicsi, vizes zsenge nem jó)

- 1 nagy kaliforniai piros, vagy 2 pritamin paprika

- 1 nagy paradicsom

- 15 deka sajt

- 40-50 deka (1 csomag) spagetti

- olívaolaj

- fûszerek: sültcsirke fûszersó, bors, õrölt kömény - és ami majd kialakul....

1. A spagettit eltördeljük, olajon megpirítjuk, megfõzzük, félretesszük, lehetõleg széles és lapos tûzálló tálban, hogy párologhasson.

2. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, a fûszersóval megpároljuk, és lesütjük az olajra.
Figyelem: csak megpárolni nem elég!!! Meg is kell sütni! Amikor elkészült, hozzákeverjük a tésztához.

3. A sárgarépát hosszú csíkokra reszeljük, kevés olajon megsütjük.
Vigyázat: nem pároljuk!!! Fõtt sárgarépára nem vagyunk kíváncsiak, hanem érzéssel pirítjuk, hogy barnásra karamellizálódjon (és ne feketére égjen) ! Ha készen van, szintén mehet a tésztához. A színes olajat érdemes egy kis tésztával átmenteni az edénybõl.

4. A paprikakockákat kevés olajon ugyancsak meg

​fonnyasztjuk, de csak addig, amíg még nem esik szét, de már puha. Ugyancsak a tésztához keverjük, és a visszamaradt kevéske pirosas olajat is szintén érdemes átmenteni.


*(Ne akarjuk levágni a kanyarokat! Ezeket a hozzávalókat külön-külön kell megpirítani, csak úgy nem fõnek össze / szét!)

 

5. A paradicsomot apró kockákra vágjuk, és hozzákeverjük az egészhez (ennek csak az a feladata, hogy az egyveleg ne legyen túl száraz).

6. Megszórjuk ízlés szerint a többi fûszerrel, esetleg még fûszersóval is, végül pedig a tetejét reszelt sajttal, és a sütõben felsõ lánggal rápirítjuk.

 

 

Siptár Péter

Hideg víz



Végy egy kb. 3 dl ûrtartalmú poharat (lehetõleg tisztát). Lépj oda a konyhai csaphoz (falikúthoz,
mosogatóhoz, legrosszabb esetben a fürdõszobai mosdóhoz). Fordítsd el a csapot az óramutató
járásával ellentétes irányban (és/vagy emeld meg a kart, ha olyan csaphoz van szerencséd), de még
ne tartsd a poharat a vízsugár alá. Várj mintegy 30-40 másodpercet, amíg a vízsugár az évszaknak
megfelelõen a lehetõ leghûvösebbé válik. Ezután tartsd a poharat a vízsugár alá. Amint a pohár
megtelt, ne felejtsd el a csapot elzárni (ezúttal az óramutató járásának megfelelõ irányban). Az
elkészült finomság rögtön fogyasztható. Ízlés szerint jégkockával, citromkarikával stb.
feldobható. Férjek/agglegények is kipróbálhatják, nekem például már sokszor sikerült. (De a
citromkarikás változatot már csak haladóknak ajánlom!)

 

 

Szabó Réka

 

Tejberizs másképp

 

az egyik kedvenc „receptem” valójában egy irtó egyszerû kis fogás a tejberizs készítésénél: amikor elkezdem fõzni, az elején vegyesen szoktam vizet és tejet önteni rá. Na most a „trükk” az, hogy víz helyett fõzök egy jó erõs bodzateát (lehetõleg ömlesztettbõl, hogy ne legyen papíríze), és ezt a bodzateát, plusz a tejet öntöm rá. Ettõl lesz egy enyhe bodzaíze az egész tejberizsnek, ami nagyon üdítõ és könnyûvé teszi az egészet.

 

Jó étvágyat hozzá!

 

 

Talián Ágnes

„Apósom kedvence” – sült kacsacsomb Kati-féle kacsacombból

(Örök hálával Ágitól)

 

Melegítsd elõ a sütõt 170°C-ra és „éppenhogy” olajozz/zsírozz ki egy jó nagy tepsit.

 

Végy 6 db szép kacsacombot. (Lehetõleg Kati-féle piacosat. - Jó a Lidl-ben vett is, csak nem olyan szép és finom…).

 

További hozzávalók:

2-3 fej közepes/nagy vöröshagyma

6 db jó nagy gerezd fokhagyma

1 ág friss rozmaring

2 dl fehérbor (el is hagyható)

és bármilyen zöldség, amit szeretsz; krumpli, édeskrumpli, répa, csicsóka, stb.

só, bors

 

Sóval és borssal dörzsöld be a megtisztított combokat és bõrrel lefelé helyezd a tepsibe õket középre. A fokhagymát és a 6 darabra vágott rozmaring ágat tedd a combokra (elõtte olíva olajjal kend át az ágdarabokat, akkor nem égnek meg!), a negyedelt hagymákat a kacsacombok közé. A többi megtisztított, nagyobb darabokra vágott zöldséget pedig csak egyszerûen szórd a hús köré. A zöldségeket szórd meg grill fûszerkeverékkel, vagy sült krumpli fûszersóval. (Ez a fûszer ne menjen a húsra!) Önts alá 2,5-3 dl vizet és gondosan takard le alufóliával, majd süsd 1 órán át.

Ekkor öntsd le róla a közben kisült sok zsírt (zsíros kenyérnek isteni lesz!).

Fordítsd meg óvatosan a combokat, öntsd alá a bort és 180°C-on süsd még 45 percig, utána 200°C-on további 20 percig.

Nézd meg a húst villával. Ha a hús puha, a bõre pedig ropogós, akkor kész. Ha nem, 180°C-on süsd készre. (Ez lehet még akár további 20 perc is!)

Jéghideg rozé és jó étvágyat, Drága Kati!

 

 

 

Timár Dávid

Mákos guba kezdõknek...

 

A mákos guba vagy mákos gubó vagy bobajka jellegzetes magyar édesség, de ismert Németország keleti felén (Mohnpielen) és Lengyelországban (makówki) is. Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemû mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendõben. Napjainkban már egész évben készítik ezt a desszertet. Leginkább szikkadt kiflit használnak az elkészítése során, de a hagyományos módon elkészítve kelt tésztából készül. A századforduló idején még a kemence földjén a kenyerek mellett sütötték, késõbb már sütõben, tepsiben. Ma azonban nem kötõdik ennyire a decemberi ünnephez, bármikor bátran elkészíthetõ. Mellette szól, hogy olcsó, és nagyon könnyû elkészíteni. Szinte elronthatatlan; sõt, még a gyors verziónál is akad gyorsabb...

 

Hozzávalók: kiflik, tej, vaníliás cukor, sok mák, méz.

 

Elkészítés: A kifliket egy nagy tálban karikára vágom, leöntöm tejjel, 2 percre beteszem a mikróba, ha a kifli fölszívta a tejet, megszórom mákkal és vaníliás cukorral, a tetejére mézet csurgatok.

 

Jó étvágyat!

 

Várnai Zsuzsa

Gesztenke, kicsit másképp

(alias gesztenyés-nutellás tekercs)

 

Nagymamám hívta így meg Süninek is, de én picit másképp csinálom, 21. századiasítva :) Nagyon kiadós, nagyon kalóriabomba, de isteni!

Attól függõen, hogy mekkora sünit szeretnénk csinálni kell egy vagy két gesztenyemassza. Kiolvadás után egy kevés rummal meglocsolva tégla alakúra kinyújtjuk kb kisujjnyi vastagon. Amíg olvad a massza, addig egy doboz mascarponet kb ugyanannyi nutellával összekeverünk egy tálban, hogy a krém könnyû legyen. A krémet a kinyújtott masszára kenjük úgy, hogy még maradjon annyi, hogy kívülrõl is bevonhassuk majd a tekercset. A krémes masszát feltekerjük. Tuti a siker, ha a masszát alufólián vagy sütõpapíron nyújtjuk ki és azzal segítjük a feltekerést, így sokkal könnyebb görgetni. Feltekerés után a maradék krémmel bevonjuk a tekercset. Ezután már csak a süniesítés van hátra, hámozott mandulát vagy mogyorót dugdosunk a hátába meg szemet és orrot is csinálunk neki. Jó ha betesszük kifagyni a mélyhûtõbe s aztán a hûtõben tároljuk, ha még marad belõle esetleg :)