Sajtóvisszhang

 

A Nyelvtudományi Intézet újabb pályázati sikere

Márciusban indul az “iTranslate4” projekt

(Internet Translators for all European Languages)

Az MTA Nyelvtudományi Intézete tíztagú nemzetközi konzorcium vezetõjeként pályázatot nyert interneten mûködtetett, ingyenesen hozzáférhetõ fordítóoldal kiépítésére. Az “iTranslate4” projekt elsõdleges célja az EU összes hivatalos nyelve között a lehetõ legjobb minõségû fordítás biztosítása.  A projekt az ICT-PSP program  (http://cordis.europa.eu/fp7/ict/language-technologies/portfolio_en.html) keretében mintegy 2 millió eurós támogatást kap. A konzorcium tagjai Európa legnevesebb online gépifordító-rendszereit mûködtetõ cégek (mint például a Systran, PROMT, Linguatec és a MorphoLogic Kft, stb.).

 A kétéves pályázati idõ alatt elkészülõ fordítóoldalon a különbözõ fordítórendszerek között a MorphoLogic Kft. által kifejlesztett technológia biztosítja a kapcsolatot. A weboldal minimálisan 42 nyelv (23 hivatalos EU-nyelv, 7 unión kívüli európai nemzeti nyelv, 2 kisebbségi európai nyelv és 10 világnyelv) között teszi lehetõvé majd a fordítást tetszõleges irányba.

 A tervezett rendszer a magas szintû fordítás mellett számos, a használhatóságot segítõ kiegészítõ szolgáltatást is nyújt majd, mint az automatikus nyelvfelismerés, a virtuális billentyûzet, és a helyesírás-ellenõrzés. A felhasználók számára a legoptimálisabb megoldás mellett egyszerre akár több  fordítási lehetõség is elérhetõ lesz. Ezek közül a felhasználó választhat majd, illetve értékelheti a fordítási eredményeket. Ez a visszacsatolás értékes információval szolgál majd a további fejlesztésekhez.

 A projekt lezártával a világon egyedülálló fordítórendszer jön létre, amely biztosítja majd, hogy a fordítást mindig a lehetõ legjobb minõséget nyújtó partner szolgáltassa. Erre garancia a partnerek sokéves tapasztalata, illetve a pályázati feltételként megvalósítandó folyamatos minõség-ellenõrzés. Az Intézet a projekt koordinálása mellett egyedüli akadémiai partnerként a minõség-ellenõrzés kritikus feladatát is ellátja.

 Értékes elismerésként könyvelhetõ el az a tény, hogy az infokommunikációs technológiák erõs európai mezõnyében az MTA Nyelvtudományi Intézet nyert megbízást egy ilyen rangú projekt irányítására.