Nyitólap > Szépe György > Pléh Csaba megemlékezése

 

 

 

Egy varázslóról

 

Szándékosan nem a varázsló haláláról írok, nem magyaros önsajnálattal akarok szólni Szépérõl, hanem úgy, mint amikor az amerikaiak az elhunytról az élõ ember erényeinek személyes elõsorolásával szólnak.

Mert hiszen nekünk õ volt maga az amerikaiság, aki a friss nyelvészvilág szeleit közvetlenül, a saját élmény hitelével hozta el. Évek múlva jöttem csak rá, amikor sosem befejezett francia morfológiáján dolgozott, hogy õ igazából frankofón.

Egyedülálló közeget teremtett a hetvenes évek általános nyelvészetén, olyan graduate schoolt, amit mai szervezett doktori iskoláinkba csak odaálmodnánk, de nehezen jön.

  1. Kozmopolitán hozta a világot, ami akkor mérhetetlenül messzinek tûnt. Ez így volt az órákon, ahová a szétfoszlott Aspectsszel vagy az éppen tõle kapott Chomsky-Halle fonológiával jöttünk. De így volt a Szépe körül kavargó konferenciákon is. Csak egy nevet említek, akit mások nem fognak. Már ’72-ben az újonan nyílt Nemzeti Galériában gardíroztam Roger Schanket, igen, a scriptes Schanket, hallgattam a Szalai utcai menzán Jakobsont.
  2. Egyszerûen igényes volt. Amikor õ nevekkel ’dobálódzott’ óráin, az utasítás volt, mit is kell ismerjen egy felkészült nyelvész. Így szaladtunk a könyvtárba Ziffet, Ullmant, Fantot, Lévi-Straussot s mindenfélét olvasni.
  3. Lenyûgözõen kompetens s magabiztos volt. A bármi intézésétõl rettegõ s izzadó bölcsészek világában egy másik közeg volt, ahogy megkért, hogy tarts telefonügyeletet egy konferenciára, vagy fordíts angolról franciára a bolgároknak.
  4. Bízott a fiatalokban. Ismerte, mivel kell terhelni õket. Mindig terhelt, s sallangmentesen viszonzott.
  5. Hitt a nyelvészet egyetemességében s ezt tanította. Az õ világában a generatív szemlélet újítása áthatotta a nyelv minden oldalát. Olyan illúziót varázsolt maga köré, ahol a modern nyelvészet révén minden átszellemül, megszûnik sivársága, valami több s különös lesz.
  6. Azóta is ezt várjuk vissza. A professzionalizációval eltûnt a varázs. Most már a varázsló is elment.

 

Pléh Csaba, Lyonból

 

 

Módosítva: 2012.09.12.