MTA Nyelvtudományi Intézet

  Nyelvtechnológiai Kutatócsoport


[English version]

Nyitólap > Osztályok > Nyelvtechnológiai és Alkalmazott Nyelvészeti Osztály > Nyelvtechnológiai Kutatócsoport > Projektek > helyesírás.mta.hu

helyesírás.mta.hu – Helyesírási tanácsadó portál

MTA Nyelvtudományi Intézet
2008–
2013. április 30-án megnyílt a nagyközönség előtt a helyesírás.mta.hu – Helyesírási tanácsadó portál. A portál azért jött létre, hogy a magyar helyesírás bizonyos területein automatikus eszközökkel segítse az írásukra igényes érdeklődőket. A portál gerincét hét automatikusan működő alkalmazás alkotja: Külön vagy egybe?, Helyes-e így?, Névkereső, Elválasztás, Számok, Dátumok, Ábécébe rendezés.

A maga nemében egyedülálló Külön vagy egybe? modul nemcsak egyszerűen közli, hogy hogyan kell írni például a használtautó-kereskedés, macskatápszer, papagájkiállítás, nyersselyem ing kifejezéseket, hanem a szabályzat megfelelő szabályait automatikusan idézve magyarázatot is szolgáltat az írásmódra. Ez különösen akkor hasznos, ha a kifejezés különböző jelentéseihez más-más írásmód tartozik, ahogy ezt például a sárgabarack esetében látjuk. Ilyenkor a rendszer minden írásmódhoz külön magyarázattal szolgál.

A portál statikus tartalmai (A magyar helyesírás szabályai , illetve az MTA Nyelvtudományi Intézet nyelvi tanácsadó szolgálatán gyűjtött kérdések és válaszok archívuma) szintén hozzájárulnak a magyar helyesírásban való tájékozódáshoz.
Forrás: saját forrás
 
  vissza  
NyitólapOsztályokNyelvtech/AlknyelvNyelvtechnológiaProjektek
MGTSZ2Finn-OTKATrendMinerSlovake.euSzlovák-magyarECOINNOBraille-rövidírásINNETMATRICAMGTSZhelyesírás.mta.huEFNILEX Media MonitorCESARMONYEKiTranslate4.euAMICUSCLARAHuComTechBUSZI-2PlatformIgei szerkezetekCLARINCACAOTartalomelemzésMagyar WordNetGépi fordító MEOE-SzókincsEUROVOCINLEXNyelvi PortálMondatszintaxisMNSZ onlineNewsProMATCHPADMNSZCONCEDETELRIMULTEXT-EAST